Gelecek Partisi il başkanlığında düzenlenen basın toplantısında, il başkanı Mevlüt Demir, salonda bulunanlara hoş geldin konuşması sonrası açıklamalarda bulunması için sözü Saadet Partisi il başkanı Ramazan Düzen’e verdi.
Oluşan ittifaka dair açıklamalarda bulunan Saadet Partisi il başkanı Ramazan Düzen, kurulan ittifakın olumlu bir gelişme olduğunu, mecliste komisyonlarda görev alan vekillerin dirayetli bir muhalefet örneği sergileyeceklerinden emin olduklarını dile getirerek, her iki partiden birer gurup başkan vekilleri olacağını belirterek, “Maziden gelen dostluklarla yek vücut olarak ülkemizin her yerinde hizmet yapılacağına inancım sonsuz” dedi. Önümüzdeki 9 aylık süreçte yapılan ittifakın yarel seçimlerde de iyi sonuçlar alabileceğini düşündüğünü söyledi. Ekonomideki kötü gidişe değinerek, “Vergi dilimlerinde artış olması Türkiye’yi meşgul etti. Artık nasıl vergi alınacak, nefes vergisi almaktan başka vergi alacakları bir konu kalmadı” diyerek eleştriler yaptı. MTV nin iki katına çıkarıldığını söyleyen başkan, gerekçe olarak deprem bölgesinin gösterildiğini söyleyerek, “Bunları seçim sonrası mı düşünüyorlar” dedi.
Türkiye’deki merkezi idarenin israfı, deprem bölgesine yapılacak harcamaları karşılayacak nitelikte olduğunu öne sürerek, “Ne istiyorsunuz bu milletten, her meseleyi halka yüklüyorsunuz, şampuandan sabuna kadar % 8 olan KDV yi % 20 ye çıkardılar, % 18 KDV de % 20 ye çıktı, bu iktidar, bu şekide vergileri arttırarak milletimizi perişan ediyor” dedi. “Ekonomi bitti, hükümet duvara tosladı, yaptıkları tek şey, vergi, zam, faiz” diyerek oluşturdukları ittifak gurubunun bu konuları çok sıkı takip edeceğini dile getirdi. “Cumhurbaşkanımız büyüdüğümüzü söylüyor ama büyüyen, bankalar, bütçe açıkları, faiz ödenekleri” dedi. Antalya’nın Türkiyenin 5. ili olduğuna değinen başkan, Antalya büyükşehir belediyesi bütçesinin 2023 yılı için 8.250.000.000 T.L olduğunu, fakat 2023 yılı itibariyle ülke bütçesinden ödenen faiz miktarının 565.6 milyar T.L olduğunu, her gün bütçeden 1 milyar 500 bin T.L faiz ödendiğini, bu faiz ödemesinin koca Antalya’nın 5 günlük bütçesine eşdeğerde olduğunu ileri sürdü.
Ramazan Düzen başkandan sonra söz alan Gelecek Partisi il başkanı Mevlüt Demir, seçimler ile ilgili olarak “Türkiye’de koalisyonlar dönemini bitirmek gibi bir gerekçe ile uygulamaya konulan başkanlık sistemi, koalisyonlar döneminden daha kötü bir dönemi karşımıza çıkardi” dedi. İki partinin gurup oluşturması konusunda, “Türkiye’de birliğin ve beraberliğin sürdürebilmesi için ve ortak hareket etmek için, genel başkanlarımızın birleşmesi, meclis ortamından sonra Türkiye genelindeki faaliyetlerine katkı koyacakları takdire şayandır” dedi. “Türkiyede demokratik kültürü ve teamülleri, insan hakları başta olmak üzere yeni bir anlayışın şekillenmesi kararındayız. Mecliste gurubu bulunan partilerin, iller bazında da kurumlarda temsilciler bulundurmasının önü açılmış oluyor. Bu şekilde daha çok farklı düşüncelerin hayat bulması mümkün olur. Millet ittifakı ile 6 partinin bir araya gelerek şekillendirdiği barış havasının dünyada başka örneği yoktur. İktidar partisinin ayrıştırıcı politikalarını önleyici bir örnek olarak Millet İttifakı hafızalarda yer etmiştir.” şeklindeki cümleleriyle sözlerini tamamladı. Toplu fotoğraf çekimleri sonrası samimi havada sohbetler yapıldı.
Basına dağıtılan açıklama:
Geniş toplum kesimlerinin önüne daha güçlü bir alternatif koyabilmek, siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderebilmek, muhalefetin TBMM’ndeki denetim gücünü artırabilmek, genel seçimler sonrası oluşan alternatifsizlik duygusuna dayalı karamsar toplumsal psikolojiyi dağıtarak yeni bir umut ve vizyon dalgası oluşturmak, yerel seçimlere hazırlıkları daha etkin şekilde yürütebilmek, iktidarın milli ve manevi değerlerimizi istismar ederek sürdürdüğü otoriter yolsuzluk düzenine karşı siyasi ahlak başta olmak üzere ortak değerlerimizi siyasi hayatımıza egemen kılmak, yanlış ekonomik politikaların yol açtığı yoksullaşma süreci ile büyük bir çoğunluğu açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakılan halkımızın gür sesi olmak, temel hak ve özgürlükler bağlamında siyasi çıkarları değil insan onurunu ve adaleti yücelten bir siyasi iklimin oluşmasını sağlamak, iktidarın kutuplaştırmaya, sloganlara ve kaba hakaret diline dayalı siyaset yöntemine karşı ortak aidiyet bilincine, akla, vicdana ve siyasi nezakete dayalı bir siyaset yöntemine öncülük edebilmek amacıyla “Saadet – Gelecek İttifakı” adı altında bir ittifak kurulmuştur. İttifak, Meclis çalışmalarının yanı sıra 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde de “seçim ittifakı” dahil her türlü işbirliğini kapsamaktadır.
Bu çerçevede, Gelecek ve Saadet Partisi milletvekilleri 28. Yasama Dönemine birinci devre süresince Saadet Partisi bünyesinde bir grup kuracaklardır. Birinci devre sona erdiğinde partiler işbirliğinin şekli ve sürecini yeniden değerlendireceklerdir. Oluşacak grubun Grup Başkanı Gelecek Partisi adına seçilen bir milletvekili olacak, iki Grup Başkan vekilliğinin birisi Saadet Partisi milletvekilleri, diğeri Gelecek Partili milletvekilleri arasından seçilecektir. Grup oluştuktan sonra idari amirliği ve katip üyeliği gibi gruba tahsisi edilecek yeni siyasi makamlara, komisyon üyeliklerine ve diğer TBMM kadrolarına da ehliyet ve liyakat temelinde iki parti arasında adil bir şekilde atamalar yapılacaktır.
Genel Başkanlar “Saadet-Gelecek” ittifakının ortakları olarak her iki partinin bayrak, flama, amblem ve benzeri emarelerinin ortak şekilde kullanıldığı haftalık grup toplantılarında iki partinin milletvekillerine ve kamuoyuna sesleneceklerdir. Gelecek Partisi milletvekilleri, tüm siyasi faaliyetlerini Gelecek Partisi adına yapacaklardır. Her iki partinin milletvekilleri kendi partilerindeki görev ve sorumluluklarını hiçbir değişiklik olmadan sürdürecekler, yürüttükleri siyasi çalışmalarda kendi genel başkanlarına ve parti kurullarına karşı sorumlu olacaklardır.
İki partinin TBMM’de işbirliği ve güç birliği anlayışı ile çalışmalarını yürütmelerini sağlamak üzere liderler ve ilgili parti birimleri arasında istişari mekanizmalar oluşturulacaktır. Bu ortaklık zemininde oluşabilecek görüş farklılıklarında partiler kendi program ve politikalarına uygun şekilde faaliyette bulunabileceklerdir.
Her iki partinin muhalefetin demokratik zeminin güçlendirilmesi amacıyla daha kapsamlı ve katılımcı bir işbirliği içinde çalışması için gösterdiği çabalar iyi niyet ve kararlılıkla sürdürülecektir. İttifakı oluşturan partiler diğer partilerle ikili ilişkilerinde eşgüdüm içinde olmaya özen göstermekle birlikte bağımsız hareket etme hakkına sahip olacaklardır.
Gerektiğinde diğer ittifak ve partilerle birlikteliğe de açık olacak şekilde; Saadet ve Gelecek Partileri 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ortak aday belirleme, birlikte liste yapma, hangi seçim bölgesinde hangi parti adı ile seçime girileceği hususları dahil olmak üzere her türlü işbirliğini yürüteceklerdir.
Ülkemizde temel hak ve özgürlüklere dayalı gerçek bir demokrasinin kurumsallaşması, evrensel adalet ilkesinin ve milli değerlerimizin siyasi hayata yansıtılabilmesi, siyasi ahlak ve nezakete dayalı bir siyasi iklimin oluşturulabilmesi, vatandaşlarımıza insan onuruna yakışır bir hayat standardının sağlanabilmesi için parti çıkarlarımızı gözetmeksizin attığımız bu adımın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dileriz.